Friday, August 3, 2012

Another day, another castle: Rosendael

Lousy conditions on second castle activation

With the nice experience yesterday and some time at the end of the day today I went over to the castle that is closest to where I live: kasteel Roosendael (PA-01487). A castle that still exists today.

This is a picture of the castle I took last fall:
Kasteel Roosendael aka PA-01487
The castle is surrounded by lots of trees, so finding an operating spot was not easy. I found one where I could just push the mast in between the branches of various trees, about 500m from the castle.

Operating position in between the trees
The conditions did not look very promising judging from the various propagation sources and the DX cluster. 17m seemed to have some openings to the east, so I tried this band first. The results were quite different from yesterday: I got only one reply from an Italian OM who was barely readable.

I changed to 20m to find that this band was suffering from strong QSB. It was never busy but I did meet quite a few new OMs and a couple of old friends. After less than an hour I decided to give 40m a try. The band was rather quiet and just like yesterday I got no answer at all. I now start to suspect the antenna - I will check it before the next activation.

I went back to 20m for another 20 minutes before breaking up and heading home.


In 90 minutes radio time I worked 63 stations from 22 DXCCs. Only four DX stations came by from UA9, VO1 and CN8. RV9UCN set the maximum QRB to 5100km.

73,
Lars / PH0NO

7 comments:

 1. Of het nu wel een succes was of niet, de foto's zijn prachtig. 500m van het kasteel, dus er is geen regel aan verbonden dat je ter plaatse moet zijn. Zo dichtbij mogelijk is ook al goed. 73, Bas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo Bas,
   De regels stellen dat je maximaal 1km van het object moet zijn. Ik las dat om als activator in aanmerking te komen voor een award je minimaal 50 QSOs moet hebben gemaakt per activatie. Ik weet niet wat dat voor de hunters betekent als je onder dat aantal blijft - maar 50 is best te doen in 1 - 1,5 uur (dat is vaak ook de tijd die ik maximaal heb). WFF vereist tegenwoordig minimaal 2 uur.

   Ja die foto is bizar. Het licht was die dag erg mooi. Ik vond het wel wat van een oude Hollandse meester hebben..

   Lijst met objecten vind je dus hier: https://dl.dropbox.com/u/37445788/COTA_PA.xls (versie die ik gebruik om een kaart te maken)
   Van de 1950 objecten liggen er 34 in Groningen en zo'n 100 in de drie noordelijke provincies samen. Niet veel maar voldoende om je even bezig te houden.

   73, Lars

   Delete
 2. Hallo Lars, bedankt voor de lijst. Ik zie dat er nog heel wat aan gedaan moet worden. Weet niet wie dat gaat doen? Maar toevallig weet ik van veel kastelen/borgen hier wel de lokatie. Inclusief die er al niet meer zijn. Tevens zijn er een hoop dubbele vermeldingen met natuurlijk ieder een eigen nummer. Voor Uithuizen staat Aylbada 3x vermeld, kasteel lokatie is bekend maar is niet meer zodanig aanwezig. Takuma hetzelfde. Alleen de Menkemaborg is er nog wel, daar zit een mooie parkeerplaats bij en is prima te aktiveren. Ga ik zeker een keer doen. Zou ik zo een aktivatie ook mogen verdelen over een aantal dagen? 50 stations red ik nooit in een half uur pauze. 73, Bas

  ReplyDelete
 3. Hallo Bas,

  Als je aanvullingen hebt dan gewoon in die Excel hacken en terugmailen, dan zet ik 'm weer online. Er is nog nooit serieuze activiteit geweest vanuit NL - dus we hebben wat te doen. Ik wil uiteindelijk alle objecten opgeschoond in een Google Earth file hebben dus kan je aanvullingen goed gebruiken.

  Ik denk dat meerdere keren activeren geen probleem is. Sowieso geldt die regel van 50 volgens mij alleen als jij als activator een award wil. Ik zou je eerste log insturen en kijken of hij in de centrale database ge-upload wordt. Ik zal de procedure ergens op deze site toevoegen.

  73, Lars.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Geweldig Lars, dit lijkt me een leuk project. Er zijn nogal wat kastelen in Nederland. Ik ga de Excel file aanpassen voor deze provincie. Heb me in het verleden wel bezig gehouden met kastelen hier in de omgeving en heb een aantal historische boeken. Is wel leuk om daarvan iets over te nemen als er wat geaktiveerd word. Heb ik nog een vraag. Als zo een kasteel cq borg niet meer fysiek aanwezig is maar de lokatie is wel bekend, kan er dan nog steeds iets geaktiveerd worden? M.a.w. zie mijn vorige reaktie, 2 borgen zijn er niet meer maar lokatie is bekend. Het grappige is dat alle 3 lokaties binnen 1 km van mijn QRL liggen...73, Bas

   Delete
  2. Hallo Bas,
   Alle hulp is welkom. Ik heb nog een vraag uit staan naar het centrale comité over de verdwenen objecten en de dubbele referenties (verschillende gebouwen op dezelfde plek of namen die veranderd zijn). Als ik meer weet post ik het.
   73, Lars.

   Delete
  3. Bas, het blijkt dat de lijst die we nu hebben samengesteld is door de Russische initiator van het programma. Die heeft een lijst van het internet gehaald zonder te overzien wat er op staat.
   Het zouden alleen bestaande objecten moeten zijn en sowieso maar 1 naam per object.
   Kun jij dit aanpassen / aangeven voor de objecten in jouw omgeving?
   73, Lars.

   Delete